SÄTT KRAFTFULLA MÅL OCH NÅ DEM!
Känner du igen det att du har haft samma mål i flera år, men av någon anledning blir det aldrig av?
Ett sådant mål där det inte spelar någon roll hur mycket du försöker, det förblir ditt eviga nemesis. Då kanske det är dags att ta en titt på ditt mål och göra en ny strategi!
Alla människor jobbar med målsättning på något vis varje dag hela livet genom, men hur kommer det sig att vissa personer verkar vara bättre på att uppnå sina mål? Hemligheten lägger i sättet de sätter upp sina mål.
Genom att följa dessa simpla regler för hur du sätter upp ett kraftfullt mål, kan du med bli en mästare i målsättningens ädla konst!
Först måste du ta reda på vad det är du verkligen vill ha och fram för allt varför du vill ha det. Många tenderar till att sätta upp yttre mål som till exempel materiella saker eller karriärmässig framgång, fast det de i verkligheten är på jakt efter är den inre framgången de tror det yttre målet kommer ge dem. Så om du vänder på tanken istället och börjar med att kolla på den inre framgång du tror ditt mål kommer ge dig och gör det till ditt nya mål.
Om ditt ”gamla” mål egentligen är något som du tänker ska ge dig ett bättre självförtroende eller en större frihet, varför då inte göra ett nytt mål som heter ”jag vill ha ett bättre självförtroende” eller ”jag vill ha en större frihet”? Då har du både bakat in ditt gamla mål i ditt nya mål (eftersom det är något du anser kommer leda dig till ditt inre mål) och samtidigt öppnat dörrarna för helt nya möjligheter som du kanske aldrig har tänkt på förr. Vem vet, kanske helt plötsligt din gamla nemesis inte alls är så intressant som mål längre, nu när du vet vad det egentligen är du vill ha. Det kanske finns många andra sätt du kan uppnå samma sak.
Yttre framgång leder sällan till långsiktig inre framgång, men inre framgång leder nästa alltid till långsiktig yttre framgång.
När du fått koll på vad det är du vill ha och varför, är det dags att prova ditt nya mål mot MAKT-modellen.
MAKT-modellen är en enkel modell bestående av 4 regler, som säkerställer att du har makten över ditt mål. För att ett mål ska vara ett riktigt mål, som kommer ge ett riktigt resultat måste det vara:
Mätbart – Du måste på något sätt kunna mäta din framgång. Om du inte kan mäta din framgång, hur ska du då veta att du är på rätt väg eller när du har nått ditt mål? Hur du mäter din framgång, är upp till dig. Är det en känsla som är ditt mål går det ju inte att mäta den i tid, vikt eller distans. Så då kanske du istället får göra en värdering på en skala från 0-10 av hur du mår idag och hur du vill må när du nått ditt mål. Det viktiga är inte hur du mäter, men att du gör det!
Attraktivt – Det måste vara attraktivt för dig. Det ska vara något som du vill. Om det är någon annan som vill du ska göra det, kommer inte du vara tillräcklig motiverat till att fullföra ”missionen.”
Kontrollerbart – Du måste kunna kontrollera målet. Kan du inte kontrollera det, kan du inte heller ändra det. Till exempel kan det aldrig vara ett mål att vinna en tävling. Det kan vara syftet med ditt mål eller din dröm, men inte ditt mål. För du kan inte kontrollera hur alla andra i tävlingen agerar och presterar. Så du får alltså fokusera på det du kan kontrollera – din egen prestation.
Tidsbegränsat – Ett mål måste ha 2 tidsgränser. Den första ska tala om när du senast vill ha uppnått ditt mål. Den andra ska tala om hur länge du minst ska hålla målet/resultatet.
När du har testat ditt mål i MAKT-modellen gäller det om att ”programmera in” målet i ditt omedvetna. Genom att programmera in ditt mål i ditt omedvetna, säkerställer du att du per automatik alltid kommer att agera på ett sätt som bidrar till att du når ditt mål.
Först måste du sätta upp ditt mål i en positiv mening. Ditt omedvetna förstår inte negativa ord som inte, utan eller sluta. Det betyder alltså att ditt mål aldrig kan vara att inte göra något eller att sluta göra något. I det fallet måste ditt mål vara motsättningen till det du inte vill göra, eller det du vill sluta med.
När du har ett mål som följer MAKT-modellen och är formulerat i endast en positiv mening, är det dags att koppla ditt mål till en målbild. Det bästa är om du kan hitta en gammal bild på dig själv, där du mår som du vill må eller ser ut som du vill se ut når du nått ditt mål. Om du inte har någon sådan bild på dig själv, går det också jättebra att gå ut på nätet och hitta en bild. Det viktigaste är att det är en bild som du tycker representerar ditt mål.
Till slut skriver du ner ditt mål i ett kontrakt med dig själv, klistrar på bilden och skriver på avtalet. Avtalet hänger du sen ett ställe där ingen annan ser det, men där du ser det varje dag – till exempel på insidan av garderobsdörren.
Det som kommer hända är att varje gång du ser kontraktet, läser meningen eller ser bilden, gör du en microprogrammering i hjärnan som kommer hjälpa dig omedvetet att styra dig mot ditt mål.